fredag 24 februari 2017

16 dagar

Fotografen är hemma och nytt objektiv införskaffat, verkligen lägligt! Det är oerhört svårt att få dem på bild, de är aldrig stilla!


Ettan

Ettan är den som jag har starkast band till. Hur skulle det kunna vara annat när det är den första kattunge som jag är med och förlöser.


Tvåan, barnens favorit

 Näpen och otroligt gullig.

Ilsket jamande och visar hela den tandlösa munnen:-)


Trean, även kallad "tjock-tjock"

Han ser randig ut på bilderna, men inte särskilt randig i verkligheten. Inte på kroppen i alla fall.
 Lite trött....
 Fortfarande trött...
Sprattlig, vill klättra bort!

onsdag 22 februari 2017

14 dagar

Idag blir ungarna två veckor. Den största (nr 3) sprängde 400 gramsgränsen i morse, samtidigt som den minsta (nr 2) passerade 300 gram nätt och jämt. Lite ojämnt kan jag tycka. Men jag har ingen aning om hur det bör vara i en kull med katter. Jag brukar låta tjejerna få lite tid utan stora, tjocka lillbrorsan. Men egentligen verkar det inte som om det går någon större nöd på någon av dom:-)

Färgen på nr 3 är fortfarande obestämbar, men jag lutar åt smoke. För visst tusan brukar mönstrade katter vara mönstrade redan från början?

Och jag vet inte om båda tjejerna är svartsköldpaddor eller om de är svartsmoke eller om det "dammiga" uttrycket i den svarta pälsen beror på de där små insprängda fläckarna av rött. Jag tänker att det borde synas snart på alla tre, vilken färg det verkligen är.

Igår hörde jag nr 3 spinna för första gången. Så himla gulligt! Alla tre försöker att vinglandes lära sig att gå.


Inga bilder idag, fotografen är bortrest.




tisdag 14 februari 2017

Ögonöppnare

Nr 1 började öppna båda ögonen redan dag 6

Nr 2 började med en liten glimt av höger öga på dag 6 och båda ögonen från dag 7




Nr 3 äter och växer och har inte lika bråttom med att börja se. På dag 7 är det fortfarande inte på gång.

Nr 3 är fortfarande svår att bedöma färgen på. Han är solid mörkgrå/svart på ryggen (ser visserligen svagt randig ut på bilderna men inte i verkligheten). Nacken och benen är randiga.

söndag 12 februari 2017

Kattungarna


Mamma Sara och de tre ännu namnlösa ungarna.

Att köpa katt

Vi föder upp katter av rasen Norsk Skogkatt. Kattungarna lämnar mamman efter 12 veckors ålder, det är ingen nackdel att låta kattungarna stanna kvar längre än 12 veckor eftersom de fortfarande lär sig viktiga saker av sin mor trots att de uppnått godkänd leveransålder.

När kattungarna lämnar oss är de registrerade och har stamtavla i SVERAK, de vaccinerade två gånger, chipmärkta och veterinärbesiktigade senast en vecka innan de flyttar. Kattungarna har även en "dolda fel" försäkring i Sveland.

Det här är vår första kull och vi har därför inget stamnamn. Om vi tar fler kullar i framtiden så kräver SVERAK att man har ett stamnamn för att kunna registrera sina kullar.








lördag 11 februari 2017

Födseln

På natten mellan dag 66 och dag 67 (8 februari 2017) så började det märkas att att förlossningen var på gång. Jag gick och lade mig strax före midnatt och ställde klockan på 01:00. När klockan ringde visade det sig att Sara väntade på mig. Hon hade värkar och det dröjde inte särskilt länge innan nummer ett var på väg. När vattnet gick sa det "splasch", sedan var det var lite kämpigt och hon hade många krystvärkar när det inte hände någonting och jag funderade på om jag skulle försöka hjälpa till eller om det var okej att det tog så lång tid. Men så länge som man inte har en hel kropp att ta tag i så kan man liksom inte göra så mycket. Kattunge nummer ett kom med fötterna och svansen först och föddes kl 01:55. Jag tog bort fosterhinnorna runt mun och nos.

Sara tyckte att det var märkligt men hon bet av navelsträngen fint. Sedan växlade hon mellan att tvätta ungen, morra och titta på moderkakan. Jag torkade ungen lite hjälpligt och tog sedan bort moderkakan eftersom Sara växlade mellan att slicka på ungen och slicka på moderkakan.

Kattunge nr 1, Svartsköldpadd- och vit hona (f 09)

Efter unge nummer ett så hände ingenting på flera timmar. Jag matade Sara med en äggula och lite filmjölk så att hon skulle få energi. Sara blev mer och mer harmonisk och lugn medan jag blev mer och mer trött. Klockan 05:00 gick jag och lade mig i sängen igen. Jag misstänkte att det var fler ungar, men tänkte att det är bättre om jag inte är så himla trött ifall att något är fel och vi behöver åka in till veterinären eller så. Jag ställde klockan på 06:00 och när jag kom upp så var nummer två redan född, avnavlad, torr, moderkakan uppäten och nr tre var redan på väg.

 Kattunge nr 2, Svartsköldpadd- och vit (f 09)


Trean kom med huvudet först och såg stor ut.


Kattunge nr 3, osäker färg, ev svartsilvertigré och vit (ns 23 09), eller svartsmoke och vit (ns 09). Störst i kullen och en hungrig rackare.